En simmare i havet

Det är säkert många som har sett fram emot en härlig simtur i havet eller utomhuspoolen och som sedan har fått ställa in det för att det har börjat regna. Det klart att det kanske inte är lika skönt att simma ute när det regnar mycket, men är det egentligen farligt? Generellt kan inte regnet påverka vattnet på ett sätt som kan göra det till en direkt livsfara, men man bör ändå se upp lite. Att det blir mer grumligt och kanske lite svårare att se under vattnet måste man till exempel räkna med.

Eftersom man inte torkar på samma sätt som när det är soligt ute kan man faktiskt bli farligt kall om man inte klär på sig fort nog när man kommer upp ur vattnet. Det är viktigt att se upp så man inte drabbas av hypotermi, eller kraftig nedkylning, om det blir alldeles för kyligt. Det gäller speciellt för personer som kanske har sjukdomar, är äldre eller känsliga på något annat sätt. Även små barn måste man hålla koll på så de inte fryser för mycket i regnet. För dessa personer är det troligtvis bättre att stanna under ett paraply med tryck istället för att simma.

En simmare i havet

Regnar det mycket måste man komma ihåg att det blir halt på bryggan och runt poolen. Det är lätt att halka och om det vill sig illa kan man slå sig ganska ordentligt. När det regnar kan det också börja åska och blixtra. Då ska man givetvis inte bada utan hålla sig inomhus eller i bilen för att vara säker.

Vikten av vädret

Är man utomlands och ska simma någonstans där man inte känner till väderleken och hur vädret kan påverka vattnet bör man alltid avstå från att bada när det regnar. Vädret kan vara mycket annorlunda än vårt svenska väder och regn kan till exempel hastigt föra med sig blixt och vindar som kan göra simmandet farligt. Hör alltid med den lokala befolkningen, receptionisten eller någon som jobbar på stranden om det är säkert att vara i vattnet när det regnar.

En person med paraply

Se även till att det finns torra badlakan tillgängliga när du kommer upp från havet och klä på dig så fort du har torkat dig. Ha gärna en varm tröja med dig till stranden för att kunna få upp värmen fort. Hypotermi kan vara svårt att upptäcka eftersom det är knepigt att avgöra ur kall en person är.

Ett annat tips är att hålla koll på hur mycket det kommer att regna, för i vissa länder med tillräckligt mycket regn kan ibland hela gatorna svämma över. Då kan man kanske till och med ta sig en simtur direkt på asfalten, även om det inte rekommenderas på grund av bakterier. Det sista tipset om att simma i regnet handlar om poolen. Om ens swimmingpool har varit avtäckt under ett regnfall bör man reglera PH-värdet efteråt med hjälp av lämpliga kemikalier. Regn kan nämligen rubba PH-värdet och det kan leda till att vattnet blir missfärgat eller till och med fyllt med farliga bakterier.