Bad kan vara ångestladdat

Vem älskar inte att simma? Ett underbart sätt att njuta av sommaren, umgås med vänner eller motionera. Alla kan dock inte njuta av detta även om de skulle vilja. Märken i huden som av vissa uppfattas som fula gör att många drar sig för att vistas i badkläder där andra kan se. Självklart ska alla kunna njuta av ett bad helt oavsett hur de ser ut, men vissa komplex sitter djupt och det går inte bara att “skärpa sig”. Problem med självbilden är ofta djupt rotade och kan ha många orsaker och vara grundade i svåra osäkerheter. I den här texten ska vi kort diskutera vad man kan göra för att höja självförtroendet så pass att man återigen kan njuta av ett bad.

Alla älskar att bada

Det finns många företag som specialiserat sig på att hjälpa människor att bli av med skönhetsfläckar. Du kan ta hjälp utav scandinavianvc som ägnar sig åt att hjälpa människor att bli av med åderbråck som av kunderna uppfattas som vanprydande. Att täcka eller göra sig av med märken är dock bara en kortsiktig lösning. En person som blir så illa berörd att de inte vill bada på grund av ett märke eller en fläck bör förmodligen arbeta med sin egen självbild. Kanske måste smärtsamma minnen från barndomen bearbetas eller så behöver man hjälp av en psykolog. Ett sätt att få bättre självförtroende är att lägga mycket tid på en hobby och öka sina kunskaper inom ett ämne man är intresserad av. Ett annat alternativ är att simma i badkläder man själv tycker är fina så att man ändå känner sig snygg när man går till stranden. Ett av de enklaste men icke desto mindre jobbiga sätten för många är att helt enkelt göra det ofta och vänja sig. Inom KBT kallas detta exponeringsterapi och är bevisat effektivt. Det finns ett sätt för alla att få hjälp, det gäller bara att hitta rätt.

Simning kan öka självförtroendet

Simma för din hälsa

Att simma är utmärkt motion som passar nästan alla. Om man har problem med lederna är simning perfekt eftersom det är helt stötfritt. Motion frisätter endorfiner vilka gör att vi mår bra. Det hämmar dessutom produktion av stresshormon som kortisol vilket också gör att vi känner oss gladare och lugnare, så hur bakvänt det än kan låta kan simning i sig hjälpa människor som har problem med självbilden. För den som vill och har råd går det att ordna i princip alla skönhetsproblem på medicinsk väg, men det är inte säkert att det kommer åt roten av problemet. Om du har allvarliga problem med ditt psykiska mående måste du söka medicinsk hjälp. På Vårdguiden kan du läsa mer om självkänsla och självförtroende, och få hjälp att avgöra om du behöver söka vård eller inte. Ibland kan ångestproblematik som är kopplat till dålig självkänsla avhjälpas med ångestdämpande mediciner, oftast i samband med någon form av samtalsterapi. Det viktiga är att man inte ignorerar sina problem och försöker gå runt dem, utan gör något aktivt för att livet ska bli lättare.