Att simning är bra för hela kroppen vet du säkert redan. Du tränar muskler, kondition och koordination – och dessutom är det bra mot stress och oro. Ytterligare en bonus är att du med regelbunden simning kan klara av fysiska uppgifter som tunga lyft mycket bättre. Men det gäller att ha rätt teknik – både på simningen och lyften.

Vanligt med skador i hemmet

Det är ett känt faktum att de flesta olyckor sker i hemmet t, och det vanligaste är fall och skador orsakade av verktyg. Ryggskador brukar vållas av tunga lyft och att man rör sig i lite konstiga vinklar, till exempel när man vill komma åt att dammsuga bakom en byrå eller flytta på soffan. Av den anledningen är det bäst att låta det riktigt tunga jobbet, som flytt eller flyttstädning, skötas av proffs. Det är inte bara bäst för din rygg och dina knän, det försäkrar också att städningen uppfyller alla krav som gäller vid flytt.

Lär dig tekniker

Lättare städning och vissa lyft kan du däremot klara själv om du är i god fysisk form. Simning fokuserar extra mycket på axlar och rygg, vilket är exakt vad du behöver om du behöver lyfta lådor eller möbler. Hållningen är A och O då du alltid ska göra lyften med böjda knän och rak rygg för att vikten ska fördelas så jämt och skonsamt som möjligt. Har du redan råkat ut för ryggproblem är det viktigt med avlastning och här kan viktlösheten vid simning kännas lindrande. Tänk på att träna mycket försiktigt till en början, och ge dig själv extra utmaningar med vikter och sim-nudlar allteftersom för att bygga upp musklerna.