Under graviditeten händer det mycket i din kropp. Många upplever att humöret svajar och att energin som du tidigare har haft är som bortblåst. Depressioner till följd av ett ökat påslag av hormoner eller oönskad viktuppgång hör heller inte till ovanligheterna. För att undvika detta och för att må så bra som möjligt kan det vara en god idé att träna och hålla igång. Om du inte har tränat regelbundet innan din graviditet så är det viktigt att inte överanstränga sig och att alltid lyssna till sin kropp. Håll koll på din puls och drick mycket vatten. Ditt mål med träningen bör vara att må så bra som möjligt och för att förbereda dig inför den stundande förlossningen. Forskning visar även att mammor som tränar regelbundet under graviditeten även mår bättre efter förlossningen. Att simma regelbundet är därför ett perfekt sätt att bevara din rörlighet på och är dessutom skonsamt för dina muskler och leder.

Är det farligt att träna som gravid?

En vanlig och återkommande fördom som man ofta hör är att det skulle vara farligt att träna under tiden man är gravid. Även om detta inte är sant så finns det vissa typer av träning som man bör vara lite försiktigare med. träning under graviditeten som innehåller hopp och stötar ska man undvika, då det kan ha en negativ inverkan på den försvagade livmoderhalsen, och bör helt plockas bort från ditt träningsprogram från vecka 20. Att simma är ett de bästa sätten att hålla sig aktiv under graviditeten, men även här finns det en del fördomar. Att klor från badvatten skulle kunna ta sig in i livmodern och skada fostret är en vanlig fördom som inte stämmer. Det är däremot viktigt att försäkra sig om att hygienen i vattnet är god och håller en temperatur mellan 18-25 grader. Att bada bubbelpool bör också undvikas då det kan förekomma mycket bakterier och spår av svamp i vattnet. Detta är inget som är direkt skadligt för fostret, men ökar risken för infektioner i slidan.

Glöm inte bort att ha roligt!

Träning överlag, inte minst under graviditeten kan vara svårt att komma igång med. Därför är det viktigt att försöka hitta en form av träning som du tycker är rolig och kanske redan har ett intresse i. Att träna med andra blivande mammor brukar vara riktigt lyckat då ni är på samma resa och utgår från samma förutsättningar. Om du misstänker att dina vänner planerar en baby shower kanske du kan önska dig en ny uppsättning träningskläder. Tänk på att kläderna ska vara bekväma och gärna får sitta lite löst. Att klä sig i flera lager är också bra då du enkelt kan justera värmen och förhindra att bli överhettad. Har du långt till närmsta gym eller badhus så är en promenad på ca 30 min också riktigt bra. Glöm inte att det viktigaste är att du och ditt barn mår bra. Lyssna på din kropp och ställ inte för höga krav på dig själv.