Simning kan tyckas vara en sport som inte kräver särskilt mycket vare sig när det gäller kläder eller utrustning, eftersom man bara behöver en baddräkt eller ett par simbyxor. Det finns dock annan utrustning som bidrar till att förbättra en simmares prestation, och även valet av simkläder är mycket viktigt för detta.

När man tränar simning med syfte att tävla är det till exempel viktigt att simkläderna sitter så tight som möjligt. De simmare som tävlar på elitnivå har särskilda baddräkter och simbyxor som kan ta timmar att ta på sig, för att de är så tajta och gjorda i ett så tunt material att de lätt kan gå sönder om man gör fel. Anledningen till att de trots det använder dessa baddräkter är för att en tajt baddräkt minskar friktionen i vattnet, vilket alltså gör att man kan simma snabbare.

Något annat som minskar friktionen när man simmar är en badmössa. Badmössor för tävlingssimmare sitter tajt kring huvudet, och gör alltså att friktionen från exempelvis håret och öronen minskar. Dessutom har badmössan andra funktioner, som att hålla vatten ur öronen och skydda håret från klor. För de som simmar i öppet vatten gör också mössan att man håller värmen bättre och att man syns bättre i vattnet.

Slutligen kan en simmare också ha stor hjälp av ett par simglasögon. Simmare behöver ju hålla ögonen öppna för att se vart de simmar, och i många simstilar har simmaren huvudet under vattnet större delen av tiden. Om man då inte har simglasögon kommer ögonen snabbt att bli irriterade av kloret i poolen. När det gäller simglasögon kan det vara värt att investera i ett par av dyrare modell – i alla fall om man har tänkt satsa på simningen. De dyrare glasögonen är nämligen gjorda i material av högre kvalitet, och har vanligtvis bättre passform. Passformen är mycket viktig, eftersom det annars kan läcka in vatten. Glasögonen ska sitta så tajt att de sluter tätt, men ändå så att de känns bekväma. Något som är viktigt att tänka på är att inte ta för mycket på insidan av glaset. Där finns nämligen en tunn hinna som förhindrar att det bildas imma på glasen, och hinnan kan skadas av att man tar på glaset.

Självklart är det också viktigt vad man har på sig på väg till och (framförallt) hem från träningen. När man har gått ur poolen, duschat och torkat av sig är det nämligen viktigt att man har rena och torra kläder att sätta på sig, så att man håller värmen. Detta är särskilt viktigt när man tränar på vintern, eftersom det annars finns risk att man kyls ned på väg hem, och drar på sig en förkylning. Självklart är det även en fördel om kläderna är mjuka och sköna, till exempel i form av joggingbyxor och en munktröja. Om du vill hitta snygga och sköna kläder till bra priser att ta på dig efter simträningen, ska du gå in på Outletsverige. Där kan du nämligen köpa märkeskläder till outletpriser. Med all denna utrustning och alla dessa kläder i träningsväskan är du sedan redo att ta dig an alla utmaningar i poolen.