Simning är bra på olika sätt och för de allra flesta är detta en skonsam träningsform. Simning förbättrar inte bara din kondition utan dina muskler blir också starkare. Tack vare att du är lättare i vatten kan du utföra vissa rörelser enklare i bassängen än på land. Därför fungerar också simning som rehabiliterande träning mycket väl i flera fall. Vilken typ av simstil som du använder handlar inte bara om tycke och smak utan även om vilka muskler som du vill träna. Frisim är en stil som faktiskt tränar både armar, ben, mage, rygg och bröst. För att få ut så mycket som möjligt av din träning är det bra att tänka kvalitet framför kvantitet. Väl utförda simtag som är kraftiga men långsamma är bättre ur träningssynpunkt än snabbare hafsigare simtag. Frisim som också kallas för crawl, är annars det sätt som går snabbast att simma på. Andra simsätt är exempelvis rygg-, fjärils- och bröstsim.

Våga ändra dina simtag

Det finns flera anledningar till varför du bör simma. Även om du inte är eller har ambitionen till att bli VM-medaljör i simning kan det vara intressant att veta att Sarah Sjöström satte nytt världsrekord på 100 meter i just frisim. Det nya rekordet ligger just nu på 50,58 sekunder. Om du motionssimmar brukar det gå långsammare och särskilt om du använder dig av bröstsim för att ta dig framåt i bassängen. Bröstsim tränar främst lårens in- och utsidor samt översta delen av ryggen och axlarna. Även i armarna får du mer tonade muskler tack vare detta simsätt. För att få ut mer av bröstsimmet kan du prova att ta mindre och snävare tag än annars. Försök också att flexa fötterna. Att avvika från sina vanliga simtag kan göra att du får sämre tider till en början men att du får bättre resultat på sikt, tidsmässigt men också sett till kondition och styrka. Om du känner dig osäker på hur du kan utvecklas på bästa sätt kan du kontakta ditt badhus och höra om de har möjlighet till individuell träning.

Simma för att bli snabbare

Om du vill simma för att få bättre tider bör du bland annat använda en badmössa om du inte är renrakad, då håret kan vara i vägen och begränsa din simning. Vill du både ha stil, komfort och kvalitet bör du välja en baddräkt från en känd tillverkare. med en Zalando rabattkod går det köpa märkesbaddräkter billigt online. På nätet kan du också hitta filmer på gamla simlopp och betrakta hur några av världens bästa simmare rör sig i vattnet. Som motionsform är simning en skonsam träning som i jämförelse med exempelvis löpning inte påfrestar dina knän lika mycket eftersom du inte utsätter kroppen för stötar. Cykling ses också som en skonsam träningsform, men spinning på gym kan vara riktigt tufft och de är dessutom ofta intervallbaserade. Två andra bra anledningar är att du alltid kan simma i uppvärmda bassänger och behöver inte ta hänsyn till vädret samt att simning har i studier visat sig vara avkopplande och bra om du vill stressa ner och samtidigt träna kroppen.