Artros eller ledsvikt är en ledsjukdom som ofta drabbar äldre människor över 50 år. I kort innebär det att brosket som fungerar som glidyta mellan ledytorna börjat brytas ner, mer än det återbyggs. Till slut börjar då lederna nöta in mot varandra och skapar friktion som i sin tur leder till smärta. Sjukdomen är vanligare än diabetes, högt blodtryck och hjärtbesvär. Det positiva är att många vetenskapliga studier pekar på att fysisk aktivitet kan förbygga artros. Särskilt knäartros för de äldre som mest handlar om att förstärka lårens och benets muskulatur eftersom muskulaturen hjälper till att stabilisera och stödja lederna. Det som gör träning effektivt mot artros är att det får fart på endorfinerna i kroppen och som gör dig piggare och gladare samtidigt som träningen minskar på smärtorna från artrosen. Det man måste vara förberedd på är att träningen kan ge en periodisk ökad smärta i början av träningen, för att sedan avta med tiden. Därför är det viktigt att hålla ut och även träna försiktigt och lugnt i början för att sedan öka i sin egen takt tills att smärtan börjat avta. Via hemsidan https://www.artros.org kan du läsa mer om vad artros är och genomföra ett enkelt och snabbt test online som kan ge en indikation om huruvida du befinner dig i riskzonen för artros eller inte.

Simning mot artros

Inte många träningsformer är lika mångsidig som simning. Med simning tränar man hela kroppen och träningen går av sig självt med simningen och eftersom man tränar hela kroppen och inte enbart de drabbade delarna, där artrosen ligger, utan även alla andra kroppsmuskler stärks. Det positiva utöver det med simning är att det är en skonsam och lätt träningsform, där vattnet utgör det naturliga motståndet i träningen och alltså inte belastar skelettet med några vikter. Denna träningsform passar därför väl för de som vill träna effektivt mot att bli av med artros samtidigt som du tränar upp till kondition.

Andra träningsformer mot artros

Styrketräning är bland de bästa träningsformerna för att förebygga artros, men som allt annat måste man gradvis öka i styrka och inte börja med det tyngsta redan från dag 1. Så en totalt otränad person får aldrig till exempel påbörja lyfta vikter med 15 kg hantlar bara för att man tycker att det ser bättre ut på gymmet. Utan börja exempelvis med 3-5 kg och sedan öka veckovis med 0,5 till 1 kg. Ett gott alternativ till löpning är stavgång som är en lätt träningsform och samtidigt skonsam och effektiv. Det verkar avlastande för höft- och knäleder eftersom armarna kommer in som stöttning i träningen.

Ett annat tips är att använda stepp-upp bräda, som är som att gå i trappa men på plats. Du tränar underkroppen och om du följer upp med att svinga armarna fram och tillbaka såsom under en joggingtur, så rör du även överkroppen. Lätt att genomföra och kan göras i hemmets lugna vrå. Kan göras framför TV:n eller datorn om så vill. Det är speciellt bra vid knäartros då fokus är på knämuskulaturen.