Styrka och rörlighet viktigt för simmare

För att bli en bra simmare behöver du vara stark i hela kroppen. Regelbunden styrketräning är därför den viktigaste alternativa träningen för den som vill utvecklas som simmare. Hur ofta du bör styrketräna beror på hur lång tid det är kvar till nästa tävling. Veckan före en tävling bör du undvika tunga styrketräningspass eftersom du då kommer med trötta muskler till tävlingen. Under uppbyggnadsperioden bör däremot styrketräning finnas med minst två gånger varje vecka.

Du behöver inte träna på ett gym utan även styrketräning i ditt hem fungerar bra. Om du tränar hemma är det praktiskt att inreda en del av ett rum eller till och med ett helt rum med träningsutrustning. Det är också en fördel om golvet i rummet är tåligt och behagligt att träna på. Med ett vinylgolv som ser ut som trä behöver du inte oroa dig för att golvet ska bli skadat om du tar i ordentligt på passen. Designgolven från Byggmax i vinyl är mycket vattentåliga och även lättstädade. Dessutom är de mjukare att gå på än ett vanligt trägolv vilket är extra bra i ett träningsrum eftersom belastningen vid hopp och andra övningar bli lägre och därmed minskas skaderisken.

En simmare måste även vara tillräckligt rörlig i nacke, axlar och bröst för att kunna utför tekniken i simning på ett optimalt sätt. Om du inte är väldigt rörlig behöver du därför få med några pass varje vecka då du utvecklar din rörlighet. Träningen behöver inte bara bestå av stretching utan även yoga, tai chi eller pilates fungerar bra.

Konditionsträning och återhämtning

Förutom styrka och rörlighet är en bra kondition viktig för simmare. Genom att lägga in ett konditionspass i veckan i form av löpning eller cykling utvecklar du ditt flås samtidigt som du får mer variation i träningen vilket också är bra för motivationen. Gör gärna passen i intervallform eftersom det är det mest effektiva sättet att öka konditionen på. Ett intervallpass kan till exempel vara ett spinningpass på gymmet eller intervaller på en löpbana. Du kan även springa eller cykla i skogen och öka farten i ungefär en till två minuter och därefter vila eller jogga lugnt i några minuter. Upprepa detta några gånger tills du är rejält trött. Ett annat enkelt intervallpass är att springa snabbt uppför en backe och sedan jogga lugnt nedför. Intervallpass kan vara svårt att utföra på egen hand eftersom det då är lätt att fuska och inte ta i tillräckligt hårt. Utför därför gärna dessa pass tillsammans med andra.

Förutom styrka, rörlighet och kondition är det också bra att fundera igenom hur din återhämtning mellan passen ser ut och hur din livssituation är. Stress, oro och sömnbrist leder till försämrat resultat och det är viktigt att ha balans i livet för att kunna prestera bra på tävlingar.