En av de mest utmanande simsportgrenarna är sannolikt öppet vatten-simning, eller simning på öppet vatten. Det innebär, precis som det låter, att man simmar i sjöar och hav istället för i en bassäng, vilket betyder att man inte bara kämpar mot sin egen kropps begränsningar, utan också mot strömmar och vågor i vattnet. Det anordnas tävlingar i simning på öppet vatten dels som en egen gren, dels som en del av triathlon. I det förstnämnda fallet är distanserna 5, 10 och 25 kilometer, där 10 kilometersdistansen sedan 2008 är en del av OS. Inom triathlon simmar man istället 750 meter, 1 500 meter, 1 930 meter eller 3 860 meter.

Förutom naturens krafter finns det andra utmaningar med att simma på öppet vatten. En av dem är att man oftast inte kan se botten, och att det inte finns en bana att hålla sig till. Det betyder att man riskerar att simma ”ur kurs” om man crawlar, som naturligtvis är det mest effektiva simsättet. Vanligtvis är det fristil som gäller i öppet vatten-tävlingar, vilket betyder att man får välja simstil själv.

Vissa eftergifter har behövts göras för simmarnas säkerhet. Det är till exempel vanligtvis tillåtet med våtdräkt i öppet vatten-simning, trots att denna bidrar till att hålla simmaren flytande (och alltså underlättar simningen). Att den ändå är tillåten beror helt enkelt på att simmarna måste hålla värmen när de simmar i det kalla vattnet – det skulle bli ännu farligare än det redan är med öppet vatten-simning om simmarna tappade för mycket kroppsvärme i vattnet. Om du själv skulle behöva en våtdräkt eller andra friluftskläder och utrustning, ska du gå in på Fritidsfabriken.se, som är den bästa friluftsbutiken online, oavsett om man ägnar sig åt aktiviteter i vattnet eller på land.