I Sverige lär sig de allra flesta barn att simma under sin uppväxt, även om det kan ske under olika former. Det kanske allra vanligaste är att barnens föräldrar sätter dem i simskola, som vanligtvis arrangeras av den lokala simklubben. Simträningen är ju bara en av (sannolikt) flera aktiviteter som barnet ska på varje vecka, varför det inte innebär så stor skillnad i familjens vardag, och simning är dessutom en livsviktig färdighet för barnet, varför det är en aktivitet som bör prioriteras. För att ha tid att skjutsa sitt eller sina barn till simträning och till alla andra aktiviteter de har, är det viktigt att man har en bil som man kan lita på. Om man till exempel har en tjänstebil, eller funderar på att skaffa en tjänstebil 2018, ska man överväga Hyundais bilmodeller och lösningar. Då kan man nämligen känna sig trygg i att man har en bil som är säker (vilket är viktigt när man ska skjutsa sina barn i den) och miljövänlig (vilket är viktigt om man kör mycket bil i sitt jobb).
Barn kan dock börja lära sig simma redan innan det är dags att köra dem till simskolan. Många simskolor tar nämligen inte emot barn förrän de är 5 år gamla, och även när barnet har fyllt 5 kan det vara så att det är kö till den simskola man har tänkt sig. Som förälder kan man därför börja lära sitt barn att simma på egen hand, eller i alla fall vänja barnet vid att vistas i vatten. Det innebär en stor fördel när barnen väl ska börja i simskolan om de redan är vana vid att plaska och leka i vattnet, eftersom de annars kan känna sig oroliga bara av att kliva i poolen. Exempel på saker man kan öva på med sitt barn är att låta barnet hälla vatten över sitt eget huvud – man kan göra det själv först för att visa att det inte är farligt. Det kan också vara bra att träna på att doppa huvudet under vattnet, och en övning som leder fram till det är att doppa hakan och munnen under vattenytan och ”koka kaffe”.
Man behöver däremot inte känna någon stress att börja lära barnen de faktiska teknikerna bakom simning – det kan gärna få vänta tills de är i simskola. De flesta barn utvecklar nämligen inte den motorik och koordination som krävs för att simma förrän då i alla fall. Dessutom är det till en början viktigare att barnen tycker att det är roligt att vistas i vattnet än att de lär sig simtekniken, för tycker de inte att det är roligt kommer varje simlektion att bli en pina.