Det har länge varit populärt att simma, både som träningsform och hobby. Det är en sport som är lätt att anpassa efter nivå, man kan näst intill bara ligga och flyta, eller crawla fram i snabbt tempo. Oavsett så är det en skonsam sport för kroppen. Det sliter nästan ingenting på knän eller andra leder, utan mjukar istället upp kroppen. Eftersom kroppen även svalkas av vattnet känns simningen ofta inte lika fysisk som träning på land, men faktum är att simning ofta är mer effektivt än exempelvis löpning. Simningen tränar hela kroppen vilket inte många andra träningsformer gör.

Det finns gott om tävlingsmöjligheter inom simningen. I de allra flesta städer finns simklubbar med grupper på olika nivåer. Eftersom simningen som sagt är skonsammare än annan sport tränar man istället lite oftare. Är man aktiv i en simklubb får man räkna med tre till fyra pass i veckan och ibland tävlingar på helgerna utöver det.

För mindre barn är simningen naturligtvis mindre seriös. Det allra första steget mot att bli en aktiv simmare är såklart att bemästra tekniken och bli självständig på djupt vatten. När barnet klarar sig på egen hand kan träningarna långsamt bli längre och mer seriösa, men en del av träningen brukar länge bestå av lek och stoj. För att barn ska känna sig motiverade att bli bättre på simning så kan de ta så kallade simmärken. Den vanligaste typen är simborgarmärken. Det är ofta det märket som man tar först och det tar man genom att simma tvåhundra meter på djupt vatten, på valfri tid. Märket kommer i en ny fin färg varje år och många har som tradition att ta det varje år. Ett annat vanligt märke som ofta kan vara det första barnet tar är ett som kallas för Vattenprovet. Syftet med det märket är att visa att man är simkunnig. Man ska hoppa i djupt vatten från bassängkanten så att huvudet hamnar under vatten. Därefter ska man simma tvåhundra meter varav femtio av dem på rygg. Det finns även märken för ännu mindre barn, bland annat finns det Solmärket. För att ta det ska man plocka upp stenar och växter ifrån botten. För att göra det måste man kunna hålla huvudet under vatten. Märket har fått sitt namn för att uppmärksamma att solen är farlig och att man inte ska vistas i solen för långa perioder och att det är viktigt att använda solskydd av olika slag.

På senare år har även andra sporter förflyttat sig ner i vattnet. Populära exempel är vattenpolo, vattenyoga och vattengymnastik. Många äldre som har fått svårt att röra sig på land fortsätter sin träning i vattnet. Simning är även bra för balansen, vilken kan vara bra att träna på äldre dagar.