Simning fungerar på många olika nivåer och kan anpassas även för handikappade med anpassade hjälpmedel eller andra simtekniker. Inom idrotten för handikappade i simning kallas det även för parasimning. Beroende på vilket fysiskt eller mentalt handikapp som man har, anpassar man efter egna förutsättningar och behov.
Uppdatera hemmet med nya rör eller annat till badrummet
När man beger sig ut för att simma som handikappad kan det kosta en del, men är väl värt att investera i både hälsa och välmående. För en optimal tillvaro kan man även behöva se till hemmet. Bor man i hus eller en bostadsrätt, kan man ibland behöva byta ut rördelar, uppgradera badrummet, eller köpa ny golvvärme och ventilation. Om man har ett stort behov av bra produkter för hemmet, kan https://rorfokus.se/ erbjuda en mängd produkter, reservdelar och tillbehör! Alla produkter för både kök och badrum är samlade på ett och samma ställe online, samt mindre accessoarer som badrumsskåp, badrumsmattor, tvättkorgar och mycket mer! Allt för att man ska kunna optimera sitt hem och trivas!
Smarta hjälpmedel för simning med handikapp
Flythjälpmedel kan vara till stor hjälp, avlastning och stöd och då finns det flytkragar, specialanpassade flytvästar, flytbälten eller speciella flytringar att fästa på händer och fötter. Det finns även simdynor som man kan luta sig mot om man behöver. För den som är amputerad finns det vattentåliga proteser som man kan byta till när man ska simma. Ett bra och utvecklat märke för vattenproteser är Aqualine och deras anpassade protesprodukter. Många badhus är anpassade för handikappade och några av dessa är Eriksdalsbadet, GIH-badet, Husbybadet, Sandsborgsbadet, Kronobergsbadet eller till exempel Skärholmens sim- och idrottshall. Det finns en mängd andra bra badhus som man kan simma i som handikappad och det brukar då finnas anpassade ramper eller liftar som man kan använda för nedsänkning i vattnet.
Att delta i parasimning är ett helt annat sätt att anpassa simning inom idrott så att det passar alla som har funktionshinder. När man tävlar i parasimning brukar man klassificera olika grader av funktionsnedsättning. Klass 1-4 är då man har olika funktionsnedsättningar i armar och ben, klass 5-6 gäller framför allt funktionsnedsättning av armar och ben men främst ena kroppshalvan. Andra klasser som 7-8 gäller mestadels funktionsnedsättning i benen eller en arm, 9-10 gäller amputation av arm eller ben. När det kommer synnedsättning är det klass 11 som står för total synnedsättning och 12-13 är svag synnedsättning. Utvecklingsstörning, oavsett typ, gäller för klass 14.