Redan som barn är det många som upptäcker nöjet med att simma och leka i vatten eller i någon simbassäng varma sommardagar. Den där viktlösa känslan stimulerar rörelseglädjen – det plaskas, skrattas och dyks kanske redan innan de första simtagen sitter ordentligt. Flythjälpmedel är jättebra till att börja med men ganska snart brukar de flesta komma igång med någon sorts simtag för att kunna förflytta sig i vattnet. Att sparka med benen eller veva med armarna fungerar ganska bra. För tävlingssimmare på hög nivå ställs helt andra krav.

Styrketräning för simmare

Styrka behövs alltid för den som vill simma fort. Ett sätt att bygga upp styrka är att använda en viktväst, men den används förstås helst på landbacken. Bara genom att ha på sig en viktväst när man utför de dagliga sysslorna eller kanske tar en löptur så kan man bli starkare. Den ökade belastningen man får av en viktväst gör att kroppen försöker anpassa sig och därför bygger på musklerna nästan utan att det märks. Simmare har dock inga bulliga tyngdlyftarmuskler men kan ändå vara otroligt starka i överkroppen, så alternativ träning är nästan obligatoriskt för tävlingssimmare som vill bli bättre.

Tävlingssimning

Tävlingssimning är en kul sport och den finns i många varianter. De fyra simsätten naturligtvis och olika långa distanser, men det finns också fensimning av olika slag. Den som vill syssla med detta gör klokt i att söka sig till en klubb för att få professionell träningshjälp, även om det kan gå att träna styrka och kondition på egen hand om man föredrar det. Det kan tyckas tråkigt att ligga och “räkna kakel” som det ibland kallas. Det blir många vändor i en 25-metersbassäng under ett träningspass. Men den som gillar simning tänker nog sällan så. Varje längd är en utmaning och en bit närmre målet och det är kul att försöka avverka den så fort det bara går.

Simskola och simteknik

Många barn går på simskola för att få en strukturerad inlärning av bentag och armtag. I Sverige börjar vi ofta med bröstsim då det anses säkert och tryggt på många sätt. Däremot kan det vara lite svårt att lära in. Koordinationen mellan armar och ben tar sin tid att få ihop och det finns en del som aldrig lyckas riktigt med den saken. De lär sig kanske att simma vad gäller att göra på rätt sätt med både armar och ben men får inte in rytmen och farten framåt utan ligger nästan stilla i vattnet om de inte får hjälp med samordningen av de olika rörelserna.